Våra produkter   Olika tips   Olika artiklar   Olika hjälpmedel    Nyhetsbrev   Om oss      Golfbutiken
 
Puttning.se

- En bättre puttare!
     Det är inte mer tid du behöver lägga ner ofta, utan det är bättre kvalitét när du väl tränar!
 
     Varför du borde träna mer puttning!


puttgrind bollgrind träningssystemputtränare flexibelt komplett systemgolf puttramp med puttmatta ger feedbackputter impact system hank haneyputtlaser pro plus inomhus utomhusmitt-i-prick putting clip

Alla har vi hört eller läst att puttningen är den viktigaste delen av ditt golfspel och det är ofta enklast och går snabbast att förbättra din puttning jämfört med svingen. Vare sig du är proffs eller amatör så måste du ofta använda puttern på varje hål, lyckas du då sänka en 1.5 meter putt 8 av 10 gånger så sänker du ofta scoren med 2-3 slag per runda om du i dagsläget är en medelputtare, dvs du är vare sig dålig eller bra för ditt handikapp med puttern.


Ta reda på var du tappar slagen på greenerna


Det är alltid klokt att föra statistik på din puttning på åtminstone några golfrundor per år, helst fler. Hur många greener 2-puttar du? Hur många 1-puttar du? Hur många 3-puttar du eller sämre? Från vilka lägen 3-puttar du eller sämre? På detta sätt kan du hitta mönster som kommer igen och du får veta vad du måste träna på och hur du snabbast och bäst kan förbättra din score på greenerna!

Enligt forskning så består 43% av slagen på en snitt golfrunda av puttar. Då borde du normalt lägga ner cirka 40% av din träning på puttning, om det inte redan är din styrka förstås. Ofta så slår vi alldeles för mycket järnklubbor som uppvärmning eller som träning och för lite drivers/utslagsklubbor samt puttar.

Kommer du ihåg förra gången du kände att du puttade bra på golfbanan? Du märkte du säker att du inte behövde spela speciellt bra ute på banan men du kunde ändå hålla din score. Det är just detta som är fördelen med att bli en bättre puttare; du sänker mer birdies och du räddar mer par. Om du tittar på de bästa spelarna i världen, och Tiger Woods är nog det främsta exemplet, han räddar mer par än någon annan toppspelare med puttern och det är det som främst skiljer honom från andra toppspelare idag och det gör att hans sämsta rundor ofta är 2-3 slag bättre än andra spelare i toppen. Detsamma kommer att gälla dig, du kommer att höja din sämsta nivå avsevärt och höja din högsta nivå med bättre puttning!


De 3 viktigaste sakerna med din puttningsträning


De bästa puttarna i världen tränar på att sänka puttar och skapa självförtroende, de tränar ofta korta puttar så att de "vet" att de kommer att sänka den och håller på så 25-50-100 st puttar i rad och försöker efterlikna tävlingssituationer, om de missar putten måste de börja om osv.

 

  • träna mycket korta puttar 0.5 - 1.5 meter, du måste träna på att sänka puttar, du ska inte träna på att missa puttar!

  • träna som du spelar, dvs putta inte från samma ställe utan variera antingen linjen eller längden eller både och mellan varje putt. Om du puttar från samma läge så kanske du sänker 2:a putten men det beror på att du vet hur du ska slå den. På banan har du aldrig möjlighet med både 1:a och 2:a serv, då ska du inte heller träna på detta sätt

  • träna mycket längdkänsla på längre puttar, på alla längre puttar är det alltid längden som är den viktigaste faktorn eftersom du missar sällan en putt med mer än kanske 0.5-1 meter i sidled (om det inte är en väldigt svår green), medan du ibland kan ha fel på 2-3 meter eller mer i längd på en lång putt. Du kommer inte heller att kunna sänka så många långa puttar ute på banan så träna mer på längdkänslan än att försöka sänka de långa puttarna när du tränar.
     

I början av säsongen ska du öva mycket puttning

 

I början av säsongen är det också viktigt att öva mycket puttar eftersom känslan i puttningen försvinner ganska snabbt efter ett längre uppehåll. Börjar du säsongen med dålig längdkänsla och inte tränar så kan du snabbt tappa självförtroendet på greenerna och du börjar omedvetet att kompensera din rörelse och ditt sikte och det är alltid förödande för puttningen i längden och frusterande för dig själv, eftersom puttningen då kommer att går väldigt mycket upp och ner.

 

De 3 viktigaste sakerna med din puttrörelse

De bästa puttarna i världen vet att de 3 viktigaste sakerna med puttrörelsen är att:
 
  • träffa bollen mitt i sweetspoten (förutom specialputtar) så att du hela tiden kan beräkna längden på putten och få både en rak rull och rätt hårdhet på putten. Dålig bollträff gör att bollen avviker från linjen och är kort om målet
  • träffa bollen med square putterhuvud vid bollträffen, dvs varken lite stängt eller lite öppet. Har du putterhuvudet lite stängt så drar du putten lite vänster om målet (höger-puttare) och har du puttern lite öppet vid bollträffen så drar du putten lite höger om målet (höger-puttare)
  • samma svingspår med puttern för optimal rull och längdkänsla. Antingen inside-square-inside (vanligast och naturligast) eller square-square-square. För att få bättre bollträff och längkänsla måste du bibehålla svingspåret när du puttar
     

<< Tillbaka till olika artiklar om puttning <<        >> Nästa puttningstips >>