Våra produkter   Olika tips   Olika artiklar   Olika hjälpmedel    Nyhetsbrev   Om oss      Golfbutiken
 
Puttning.se

- En bättre puttare!
     En ny typ av skaft till din putter kan göra stor skillnad ibland!
 
     En magputter kan göra stor skillnad för dig också!


puttgrind bollgrind träningssystemputtränare flexibelt komplett systemgolf puttramp med puttmatta ger feedbackputter impact system hank haneyputtlaser pro plus inomhus utomhusmitt-i-prick putting clip

Många proffs tränar eller använder en magputter periodvis under säsongen för att det förenklar och förbättrar tekniken både snabbt och enkelt. Fördelarna är ofta många medan nackdelarna är få även för de golfspelare som kan träna puttning varje dag året runt och som har gjort det år efter år. Om många proffs ser fördelarna att använda magputter på träning eller på tävling skulle fördelarna även gälla vanliga golfspelare som spelar och tränar golf endast när det finns tid över? Ja fördelarna blir ännu större ju mindre tid du kan lägga ner på att träna puttning och spela golf.

Vilka använder magputter och när?

Listan på proffs som har eller nu använder magputter på tävling eller träning kan göras väldigt lång men några av de mer kända är: Paul Azinger, Vijay Singh, Fred Couples, Jim Furyk, Webb Simpson, Keegan Bradley, Phil Mickelson för att bara nämna några. På träning använder ännu fler det för att hitta rätt teknik och timing i rörelsen, när du har en fast punkt som skaftet roterar runt så får du en perfekt pendelrörelse och målet är att du har samma typ av rörelse med en normal putter; som om skaftet hela tiden pekade på naveln under hela rörelsen. Proffsen tränar på just detta än fast alla inte använder magputtern på tävling eftersom det är ett väldigt effektivt sätt att förbättra pendelrörelsen när du puttar.

Vad skiljer en magputter och en vanlig putter?

En magputter liknar väldigt mycket en vanlig putter, du kan till och med omvandla din vanliga putter till en magputter utan att köpa en helt ny putter. Skillnaden är att skaftet ofta är 12-22 cm längre, lie:en kan också vara några grader mer upprätt. Vikten är ingen större skillnad mellan en magputter och en vanlig putter (en bröst putter eller hakputter har ett betydligt tyngre putterhuvud än en vanlig putter i regel). Eftersom rörelsen och teknik är väldigt lika det enda som skiljer är att bollplaceringen som är mer mittemellan fötterna med magputtern än med en vanlig putter.

Hur använder du en magputter?

Du skjuter upp skaftänden i magområdet omkring eller i naveltrakten, sedan bibehåller du trycket mellan skaftet och magen under hela rörelsen. Du tar på detta sätt bort händerna och handlederna från rörelsen och kan bibehålla samma avstånd mellan klubbhuvudet och kroppen genom rörelsen (= renare träff och bättre rull). När du använder magputter så blir bollplaceringen ofta mitt emellan fötterna till skillnad mot med en vanlig putter där bollen ofta är en bit framför mitten. En stor skillnad är också att en vanlig putter kan variera i längd medan en magputter måste vara exakt i längd för att fungera på rätt sätt, dvs längden mellan bollen och magen måste vara konstant och rätt i förhållande till uppställningen.

Har du en magputter med felaktig längd så fungerar den inte bra detsamma gäller att om du går upp 20 kilo i vikt (det mesta runt magen) och du har puttat med en magputter tidigare så måste du ändra längden på magputtern; du ska inte ändra uppställningen om du har haft en bra uppställning tidigare.

Du tar tillbaka puttern antingen med högerhanden (höger puttare) eller med axlarna och håller underkroppen och huvudet helt stilla.

Nackdelar med en magputter

Om man ska jämföra en vanlig putter, en magputter och en långputter (bröst eller hakputter) så kan man förenklat säga att:

  • en vanlig putter ger mest känsla och frihet men samtidigt är den mest ostabil och har många rörliga delar
  • en lång putter (bröst- eller hakputter) ger liten känsla på längre puttar men är stabil och har minimalt med rörliga delar
  • en magputter är någonstans mittemellan dessa, lite mer mot en vanlig putter när det gäller känsla; du har med stabilitet på korta puttar och hyfsad känsla på långa puttar utan stora förändringar

Har du en inlärd rörelse som proffsen ofta har efter 10000-tals repetitioner så får du mindre frihet med en magputter än med en valig putter och därför så blir det en större omställning för ett proffs att gå över till en magputter än det blir för en vanlig golfspelare.

Fördelar med en magputter!

Du föreklar puttrörelsen på många olika sätt:

  • mindre rörliga delar att hålla reda på (tar bort handlederna ur rörelsen)
  • konstant avstånd mellan bollen och magen (bättre bollträff och rull på bollen)
  • har du problem med yips (ofrivilliga rörelser när du puttar) så är magputter ett mycket bra alternativ
  • blir du nervös när du puttar får du en stabil ankarpunkt i magen som extra stöd
  • du behöver ofta ändra tekniken lite mellan en vanlig putter och en magputter (kort anpassningstid)
  • du kan köpa en omvandlingssats (från vanlig putter till magputter) om du vill prova att träna eller tävla med en magputter (billigt)
  • om du inte är nöjd med din puttning så får du en stabilare och enklare rörelse med en magputter, enklare är alltid bättre!


<< Tillbaka till olika artiklar om puttning <<
       >> Nästa puttningsartikel >>