Våra produkter   Olika tips   Olika artiklar    Olika hjälpmedel    Nyhetsbrev   Om oss      Golfbutiken
 
Puttning.se

- En bättre puttare!
     Ju kortare puttar du har desto viktigare är riktningen!
 
     Därför missar du dina korta puttar!


puttgrind bollgrind träningssystemputtränare flexibelt komplett systemgolf puttramp med puttmatta ger feedbackputter impact system hank haneyputtlaser pro plus inomhus utomhusmitt-i-prick putting clip

Det vanligaste orsakerna till varför du missar korta puttar är:

Putterhuvudet är inte square vid bollkontakten

 

Det svåraste och mest vanliga problemet är att inte putterhuvudet är square vid bollkontakten. Tidigare har det funnes dåliga mobila hjälpmedel för att råda bot på detta problem men nu har det kommit en speciell puttningsboll som finns i tre olika svårighetsgrader som gör att du direkt får feedback när inte putterhuvudet är square vid bollträffen, då börjar den att vobbla. När du är square med putterhuvudet så rullar den som en vanlig golfboll. Du måste öva på en plan yta inomhus eller utomhus. Kom också ihåg att har du ett square putterhuvud vid bollträffen så kommer du aldrig att missa dina puttar med mycket även om ditt putterspår är helt fel.

Är du bara 1 grad öppen eller stängd från ca 2 meter så kommer du att missa flertalet även fast du siktar rätt och står rätt uppställd.

 

Du rör huvudet och/eller underkroppen när du puttar

 

Många har problem med att de rör huvudet eller underkroppen under puttrörelsen och det är ofta något som du inte ser eller märker själv eftersom det är en naturlig reaktion att röra huvudet när du rör axlarna och påverkar tyngdpunkten. Men det är därför inte bra att röra sig i onödan eftersom det påverkar både bollträffen och längdkänslan samtidigt som det är lätt att du vrider både axlarna och klubbhuvudet vid bollträffen.

Det lättaste sättet att bli av med onödiga rörelser är att använda en puttningsspegel när du tränar då ser du direkt om du rör huvudet eller underkroppen. Du blir ofta förvånad hur mycket du rör kroppen och du förstår hur svårt det blir att träffa rent i putterhuvudet när du gör detta. Underkroppen kan du låsa tillfälligt genom att peka in tåna mot varandra och att ställa dig lite med bredbent. Du kan också låsa underkroppen med en badboll mellan knäna när du tränar. En effektiv övning som gör att du känner hur det ska kännas att ha huvudet stilla genom puttningsrörelsen är att ställa dig mot en vägg och placera huvudet mot väggen och ta provputtar samtidigt som du har huvudet mot väggen.


Du accellererar inte igenom bollen på korta puttar


Ett mycket vanligt fel är också att du inte våga accellerera genom rörelsen på korta puttar, tänk på att bollen har störst chans att gå i hål om du slår den tillräckligt hårt så att om du missar den ska den gå cirka 4 dm förbi hål. Enligt forskning så håller den linjen bättre och klarar ojämnheter i greenen som du inte ser etc mycket bättre, samtidigt som en retur på 4 dm sänker du oftast. Komihåg att har du problem att accellerera på korta puttar, träna med att ta en kortare baksving så att du måste fullfölja rörelsen för att få rätt längd, du kan begränsa din baksving med en eller flera peggar. Många tar för lång baksving och håller igen i framsvingen vilket påverkar längden och riktningen på puttarna.

För att lära dig att slå förbi hålet med cirka 4 dm kan du lägga en klubba rakt över puttlinjen precis innan hålet. Du blir då tvungen att slå bollen tillräckligt hårt för att bollen ska rulla över skaftet i hålet, annars så orkar inte bollen att rulla över skaftet som hindrar alla lösa puttar.

Komihåg att tempot är viktigt när du puttar korta puttar också. Tänk inte teknik utan tempo; "ett, två" i baksvingen och framsvingen eller "bakåt, framåt". När du inte accellererar så försöker du ofta över-kontrollera din rörelse för du är rädd att du missar. Glöm tekniken och fokusera på tempot istället!

 

Du siktar fel med putterhuvudet och/eller kroppen

 

När du ställer upp för en kort putt riktar du först in putterhuvudet mot ditt mål och sedan justerar du fötterna, höfterna, axlarna och ögonen efter putterhuvudet.

Om du riktar texten på bollen mot hål eller i linje med vart du vill starta bollen mot då blir det enklare att se linjen ovanför bollen. Det finns också enkla hjälpmedel för att du ska kunna rita egna siktstreck på bollen.

Det är enklast att ställa upp med ögonen ovanför bollen, för då har ögonen lättare för att se målet på rätt sätt. Ställer du upp med ögonen innanför bollen så siktar du ofta mer höger än vad du tror och ställer du upp med ögonen utanför bollen så siktar du ofta mer vänster än vad du tror.

Du kan testa om du har ögonen ovanför bollen själv genom att ställa upp till bollen som vanligt sedan tar du en annan boll och placerar den mellan ögonen när du står uppställd till bollen och släpper ned bollen. Om du har ögonen ovanför bollen ska den andra bollen träffa den första bollen, helst rakt ovanpå.

Tänk också på att du kan ha en putter som har fel lie för dig som gör att du måste stå för långt eller för nära bollen för att det ska kännas rätt för dig. Det är vanligare att du har för flack lie på din putter vilket försvårar puttningen högst avsevärt. Vilket gör att du ofta siktar höger om målet, vilket leder till kompensationer i rörelsen. Du kan ofta lie om en putter några grader, prata med din lokala pro.

Med en puttningsspegel ser du enkelt både var ögonen befinner sig, eventuella rörelser av huvud och underkropp, putterhuvudets riktning vid uppställningen mm.<< Tillbaka till olika artiklar om puttning <<
        >> Nästa puttningstips >>